Ce este și cum funcționează alternatorul: ghid pentru începători

ce este si cum functioneaza alternatorul

În spatele luminilor orbitoare, a muzicii care te însoțește în călătorii și a tuturor sistemelor electronice care îți fac viața mai ușoară la volan, se află o componentă importantă, de multe ori trecută cu vederea: alternatorul. Această piesă ingenioasă, ascunsă sub capotă, este responsabilă pentru generarea energiei electrice necesare funcționării întregii mașini. Dar cum funcționează acest generator de curent și de ce este atât de important?

Alternatorul: de la energia mecanică la energie electrică

Alternatorul este, în esență, un generator de curent electric. El transformă energia mecanică produsă de motorul mașinii în energie electrică, printr-un proces complex. Atunci când motorul funcționează, o curea de transmisie, de obicei fabricată din cauciuc și întărită cu fibre, pune în mișcare rotorul alternatorului. Rotorul este un ansamblu de magneți permanenți sau electromagneți, dispuși într-un mod specific pentru a crea un câmp magnetic rotativ.

 

Acest rotor se rotește în interiorul statorului, o componentă fixă formată din bobine de cupru izolate electric. Mișcarea de rotație a rotorului în câmpul magnetic al statorului induce un curent electric alternativ în bobinele statorului, conform principiului inducției electromagnetice descoperit de Michael Faraday.

Beneficii și finanțare Golden Auto

De la curent alternativ la curent continuu: rolul punții redresoare și al regulatorului de tensiune

Curentul alternativ generat de alternator nu poate fi folosit direct de către sistemele electrice ale mașinii, care necesită curent continuu. Aici intervine puntea redresoare, o componentă importantă a alternatorului, formată din diode semiconductoare. Aceste diode permit trecerea curentului electric într-o singură direcție, transformând astfel curentul alternativ în curent continuu.

 

Însă, tensiunea acestui curent continuu trebuie menținută la un nivel constant, de obicei în jur de 14 volți, pentru a nu deteriora componentele electrice ale mașinii. Acest lucru este realizat de regulatorul de tensiune, un dispozitiv electronic integrat în alternator. Regulatorul monitorizează constant tensiunea de ieșire a alternatorului și o ajustează în funcție de necesități, prin modificarea intensității câmpului magnetic al rotorului.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Volvo XC60

Distribuția energiei: de la alternator în fiecare colț al mașinii tale

Curentul continuu produs de alternator este distribuit către bateria mașinii, care îl stochează pentru a fi folosit atunci când motorul nu funcționează, și către toate sistemele electrice și electronice ale mașinii, asigurând funcționarea acestora. De exemplu, alternatorul alimentează farurile, luminile de bord, sistemul audio, aerul condiționat, computerul de bord, geamurile electrice, închiderea centralizată, sistemul de injecție al motorului, sistemul de aprindere, pompa de benzină, ventilatorul radiatorului și multe alte componente. Practic, orice sistem care necesită energie electrică pentru a funcționa depinde de alternator.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Mercedes Clasa S

Semne de avertizare: când alternatorul tău are nevoie de ajutor

Un alternator defect poate cauza o serie de probleme, de la luminile slabe și care pâlpâie, la dificultăți la pornirea motorului sau chiar oprirea completă a acestuia în timpul mersului. Dacă observi că luminile mașinii tale își pierd din intensitate atunci când motorul rulează la turație mică sau că martorul bateriei se aprinde în bord, este posibil ca alternatorul să nu funcționeze corect. De asemenea, zgomote ciudate provenite din zona alternatorului, precum scârțâituri sau huruituri, pot indica probleme la rulmenți sau la cureaua de transmisie. Mirosul de ars în habitaclu sau în compartimentul motor poate fi un semn al supraîncălzirii alternatorului sau al arderii izolației cablurilor. Descărcarea rapidă a bateriei, chiar și după o încărcare completă, poate fi un alt indiciu al unui alternator defect.

Întreținerea alternatorului

Alternatorul este o componentă de bază a mașinii, iar funcționarea sa corectă este importantă pentru siguranța și confortul tău la volan. De aceea, este recomandat să acorzi atenție semnelor unui alternator defect și să îl verifici periodic la un service autorizat. Un mecanic calificat poate testa alternatorul pentru a se asigura că produce suficient curent și că tensiunea este reglată corect. De asemenea, mecanicul poate verifica starea curelei de transmisie, a rulmenților și a conexiunilor electrice ale alternatorului.

 

Orice problemă depistată la timp poate fi remediată mai ușor și cu un cost mai mic, evitând astfel reparații costisitoare sau chiar accidente. De exemplu, o curea de transmisie uzată sau slăbită poate fi înlocuită cu ușurință, în timp ce un alternator complet defect poate necesita înlocuire, ceea ce este mai costisitor.

 

În concluzie, alternatorul este acea componentă a mașinii responsabilă pentru generarea energiei electrice necesare funcționării tuturor sistemelor electrice și electronice. Înțelegerea modului în care funcționează și recunoașterea semnelor unui alternator defect te pot ajuta să previi probleme majore și să conduci în siguranță.

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 28,500 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 78,000 € (Toate taxele incluse)
BMW M4 COMPETITION Coupe 3.0 Benzina 510 CP xDrive
Preț: 100,000 € (TVA Deductibil)
Skoda Octavia VRS Facelift 4WD Race Blue
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 56,000 € (Toate taxele incluse)
Glisează spre stânga
Top