Contract Vanzare Cumparare Auto 2024: Model & Informatii

Atunci când vine vorba de vânzarea sau cumpărarea unui vehicul, încheierea unui contract de vânzare-cumpărare auto este esențială pentru a stabili și proteja drepturile și obligațiile părților implicate. Un contract bine redactat oferă siguranță și claritate în tranzacție, stabilind termenii și condițiile în care se efectuează transferul proprietății asupra vehiculului.

Contract de vânzare-cumpărare pentru mașini din România

Verificări prealabile

Înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, este important să verifici următoarele acte pentru a te asigura că nu vor exista probleme la înmatricularea autoturismului și că mașina corespunde cu informațiile furnizate de vânzător:

 • Cartea de identitate originală cu hologramă RAR: datele înscrise în cartea de identitate trebuie să corespundă cu cele ale mașinii, cum ar fi VIN-ul, culoarea și dimensiunile anvelopelor. Dacă aceste informații nu sunt specificate în cartea de identitate, solicită vânzătorului să efectueze o vizită la RAR pentru a le adăuga. Astfel, vei cunoaște valoarea timbrului de mediu și, în același timp, vânzătorul va putea obține un certificat de autenticitate.
 • Contractul de vânzare-cumpărare sau factura: Asigură-te că există un contract sau o factură între proprietar și vânzător, în cazul în care vânzătorul nu este proprietarul înscris în cartea de identitate.
 • Certificatul de autenticitate emis de RAR: Verifică dacă certificatul de autenticitate emis de RAR este valabil și atestă faptul că mașina corespunde cu informațiile din acte. Acest lucru se realizează prin compararea VIN-ului mașinii și a seriei motorului.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de automobile Ford

Informații privind întocmirea unui contract de vânzare auto

În prezent, în România, atunci când persoanele fizice vând mașini, se utilizează un formular standardizat pentru Contractul de vânzare-cumpărare auto. În cazul în care achiziționezi o mașină de la o companie, nu mai este necesar un contract, deoarece vei primi o factură în schimb.

 

Pentru ca un Contract de vânzare-cumpărare auto să fie considerat valabil, trebuie să fie ștampilat de către unitatea de impozite și taxe sau primăria din orașul în care mașina second-hand este înmatriculată. Fără ștampila respectivă, contractul nu are nicio valoare legală.

 

Contractele ștampilate, obținute de vânzător de la unitatea financiară, înlocuiesc fișa de înmatriculare anterioară și atestă faptul că mașina a fost radiată de la impozite și taxe de către vânzător. Din cele 5 exemplare ale contractului, vânzătorul va înmâna cumpărătorului 3 exemplare ștampilate.

 

Sunt necesare 5 exemplare ale contractului de vânzare-cumpărare auto deoarece:

 • Un exemplar rămâne la unitatea de impozite și taxe sau la primăria unde mașina a fost înregistrată;
 • un exemplar rămâne la vânzător;
 • un exemplar este trimis la organul fiscal (fisc) pentru înregistrarea mașinii;
 • un exemplar este păstrat de către cumpărător;
 • un exemplar ajunge la poliție pentru procesul de înmatriculare.
Beneficii și finanțare Golden Auto

Actele necesare încheierii unui contract de vânzare-cumpărare auto

 • Certificatul de înmatriculare (talonul): Asigură-te că ai talonul mașinii, în care va fi specificată înstrăinarea către tine, noul cumpărător. Verifică și ai grijă că ITP-ul (Inspecția Tehnică Periodică) să fie valabil, deoarece acest aspect este important pentru înmatricularea ulterioară a mașinii.
 • Asigurarea RCA: Pentru a putea circula cu mașina până la înmatriculare, va trebui să ai o asigurare RCA valabilă. Dacă mașina nu are o asigurare RCA valabilă în momentul achiziției, va trebui să obții o asigurare imediat după ce cumperi mașina, astfel încât să poți circula cu ea și să o înmatriculezi.
 • Cartea tehnică a mașinii și carnetul de service: solicită cartea tehnică a mașinii și carnetul de service. Aceste documente conțin informații despre istoricul mașinii, revizii efectuate și întreținere. Este important să le deții pentru a avea o imagine completă asupra stării și întreținerii mașinii pe care o achiziționezi.

Model Contract de vânzare-cumpărare pentru mașini din România

contract de instrainare dobandire masina

Poți descărca formularul tipizat de mai sus sau accesând secțiunea: „Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport” model 2016 ITL 054 prevăzut în Anexa nr. 2 la Ordinul 1069/2016 de pe website-ul DRPCIV.

Contract de vânzare-cumpărare pentru mașini achiziționate din Uniunea Europeană

Să luăm un caz concret. Atunci când decizi să îți achiziționezi o mașină din Germania, „Kaufvertrag” sau contractul de vânzare-cumpărare constituie documentul esențial ce sta la baza întregului proces. Acesta consemnează oficial toate prevederile referitoare la achiziție, oferind siguranță atât cumpărătorului, cât și vânzătorului.

 

Un model de contract standard poate fi descărcat online, personalizându-se în funcție de specificul fiecărei tranzacții sau poti te putem ajuta noi cu tot ceea ce ai nevoie pentru achiziționarea unei mașini la comandă.

Elementele-cheie ale contractului de vânzare-cumpărare pentru mașini achiziționate din Germania

În procesul de întocmire a contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să te asiguri că următoarele informații sunt cuprinse:

 • Numele cumpărătorului și vânzătorului (Name des Käufers und Verkäufers): Acestea identifică în mod clar părțile implicate în tranzacție.
 • Numărul de înmatriculare al vehiculului (Fahrzeug-Identifizierungsnummer): Acesta asigură identificarea distinctă a vehiculului vândut.
 • Prețul (Preis): Indică suma de plată pentru mașina în cauză.
 • Chitanța de plată (Zahlungsbestätigung): Atestă efectuarea tranzacției.
 • Locul (Ort) și data (Datum): Acestea precizează momentul și locul desfășurării tranzacției.
 • Numărul din partea a 2-a a certificatului de înregistrare (Nummer der Zulassungsbescheinigung Teil 2): Confirmă înregistrarea legală a vehiculului.
 • Data punerii în funcțiune a vehiculului (Tag der Erstzulassung): Înregistrează data primei utilizări a vehiculului.
 • Numărul de kilometri parcurși (Kilometerstand): Oferă o idee despre gradul de uzură al mașinii.
 • Data următoarei revizii tehnice (Zeitraum der nächsten Hauptuntersuchung): Indică momentul următoarei inspecții tehnice.
 • Nota referitoare la eventuale reparații sau deficiențe majore (Vermerk von größeren Reparaturen oder Mängeln): Dezvăluie potențiale probleme ale vehiculului.
 • Confirmarea faptului că vehiculul nu a avut accidente (Unfallfreiheit): Atestă istoricul mașinii în ceea ce privește accidentele.
 • Numărul de proprietari anteriori (Anzahl der Vorbesitzer): Furnizează informații despre numărul de persoane care au deținut mașina înainte.
 • Numărul de chei (Anzahl der Schlüssel): Confirmă numărul de chei pe care le vei primi.
 • Detalii despre motor, dacă este original sau a fost înlocuit (Originalmotor / Austauschmotor): Confirmă starea motorului.
 • Menționarea altor utilizări (taxi, mașină de închiriat etc.): Este obligatoriu să se menționeze dacă mașina a fost utilizată în alte scopuri.

Cauti masina second hand? Vezi oferta in stoc Golden Auto 👉 de automobile Kia

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 28,500 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 78,000 € (Toate taxele incluse)
Skoda Octavia VRS Facelift 4WD Race Blue
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 56,000 € (Toate taxele incluse)
Glisează spre stânga

Procedura de predare a documentelor

Întreaga procedură de predare a documentelor trebuie documentată în scris. Următoarele documentele sunt cele pe care trebuie să le primești de la vânzător:

 • Partea a 2-a a certificatului de înregistrare (Zulassungsbescheinigung Teil 2): Confirmă înregistrarea vehiculului.
 • Adeverința despre ultima revizie tehnică (HU / Hauptuntersuchung): Atestă starea actuală a mașinii.
 • Licența generală de funcționare pentru toate componentele și modificările mașinii (Allgemeinen Betriebserlaubnis sau ABE): Asigură legalitatea tuturor modificărilor aduse mașinii.
 • Prima parte a certificatului de înregistrare, dacă vehiculul este înregistrat: Confirmă înregistrarea vehiculului.
 • Declarația de ștergere din registru (Abmeldebestätigung), dacă vehiculul a fost șters din registru: Atestă faptul că mașina nu mai este înregistrată oficial.
 • Documentația de transfer (Dokumentation der Übergabe), datată și semnată: Furnizează o dovadă a transferului de proprietate.

 

Prin respectarea acestor pași, te poți asigura că achiziția unei mașini din Germania va decurge fără probleme, conform normelor legale.

Top