Cum poți obține RCA ieftin

Cum poți obține RCA ieftin

Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice șofer, însă stabilirea primei de asigurare poate părea uneori un proces complicat. În acest ghid, îți vom prezenta factori care te pot ajuta să obții RCA la un preț mai accesibil. Este important să înțelegem că tarifele sunt stabilite de către asiguratori pe baza unor criterii variate, dar există modalități prin care poți influența acest proces.

1. Tipul de mașină

Tipul de mașină pe care o deții joacă un rol principal în stabilirea primei de asigurare. Unul dintre factorii cheie este capacitatea cilindrică a autovehiculului, măsurată în centimetri cubi (cm³) sau litri. Capacitatea cilindrică reprezintă volumul total al cilindrilor din motor și influențează puterea și performanțele mașinii.

Să luăm ca exemplu 2 mașini diferite pentru a ilustra modul în care capacitatea cilindrică afectează prima de asigurare:

  • Mașina A: Hatchback cu o capacitate cilindrică de 1.2 litri.
  • Mașina B: SUV cu o capacitate cilindrică de 2.5 litri.

În general, mașinile cu capacitate cilindrică mai mică au șanse mai mari de a obține prime de asigurare mai scăzute. Astfel, Mașina A, cu o capacitate de 1.2 litri, ar putea beneficia de o reducere a primei în comparație cu Mașina B, având o capacitate de 2.5 litri. De ce? Asiguratorii consideră mașinile cu capacitate cilindrică mai mică implică mai puține riscuri și, implicit, sunt mai puțin predispuse la accidente grave. Acest aspect poate duce la costuri mai reduse de reparație și, în consecință, la prime de asigurare mai mici.

Beneficii și finanțare Golden Auto

2. Varsta proprietarului

Varsta influențează stabilirea primei de asigurare. În general, șoferii mai tineri pot avea prime mai ridicate, iar unii asiguratori oferă reduceri considerabile pentru șoferii mai experimentați. Verifică ofertele care se potrivesc vârstei tale și compară-le pentru a găsi cea mai avantajoasă opțiune.

3. Localitatea de domiciliu

Localitatea în care îți stabilești domiciliul are impact direct asupra costului asigurării RCA. Asiguratorii iau în considerare factori specifici zonei, cum ar fi densitatea traficului și rata de criminalitate, pentru a evalua riscul de accidente și furturi auto în diferite regiuni geografice.

De exemplu, într-o zonă rurală cu densitate redusă a traficului și rate scăzute de criminalitate (Localitatea A), asiguratorii pot oferi tarife mai mici, deoarece riscul de a fi implicat într-un accident sau de a avea mașina furată este considerat mai mic. În schimb, într-un oraș aglomerat cu trafic intens și o rată mai mare de incidente de furturi auto (Localitatea B), primele de asigurare pot fi mai mari pentru a reflecta riscurile mai mari asociate cu această zonă.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Volvo XC60

Dacă ai posibilitatea, este recomandat să iei în considerare costurile asigurării RCA atunci când decizi zona în care îți vei stabili domiciliul. Prin consultarea ofertelor asigurătorilor și analizarea statisticilor privind accidentele și furturile în diverse zone, poți lua decizii informate. Uneori, o schimbare a adresei de domiciliu poate conduce la economii semnificative. Este important să fii conștient de impactul pe care localitatea de domiciliu îl poate avea asupra primei tale de asigurare RCA și să explorezi opțiunile care să îți ofere un echilibru optim între cost și acoperire.

4. Sistemul Bonus-Malus și modul în care inflențează costul RCA

sistemul bonus malus asigurari rca

Sistemul Bonus-Malus reprezintă o metodă prin care costul asigurărilor auto RCA este influențat de comportamentul șoferilor la volan. În funcție de disciplina și istoricul din trafic al unui șofer, el poate beneficia de reduceri sau poate suporta creșteri ale primelor de asigurare. Acest sistem funcționează pe principiul acordării de bonusuri pentru șoferii responsabili și penalizări pentru cei care au un istoric de daune sau comportament nesigur la volan. Bonusurile pot duce la reduceri semnificative ale costului poliței RCA, în timp ce malusurile pot genera creșteri substanțiale.

Clasa Bonus-Malus este esențială în determinarea costului asigurării auto obligatorii. Aceasta este calculată pe baza istoricului de daunalitate și poate varia de la o categorie de bază B0 (pentru un nou asigurat fără istoric) la 8 clase de bonus și 8 clase de malus, cu reduceri sau creșteri de până la 50% sau 80%.

Pentru a beneficia de bonusuri, șoferii trebuie să evite producerea de daune în timpul anului calendaristic în care este încheiată polița. Pe de altă parte, malusurile sunt aplicate în cazul înregistrării daunelor și pot determina creșteri ale costului asigurării.

În concluzie, înțelegerea sistemului Bonus-Malus este esențială pentru cei care doresc să optimizeze costul polițelor RCA, având în vedere că acesta reflectă nivelul de responsabilitate și siguranță la volan.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Audi A6

5. Compararea Ofertelor

Un pas esențial în obținerea RCA ieftin este să compari ofertele de la diferiți asiguratori. Utilizează platforme online sau consultă direct asigurătorii pentru a obține cotări personalizate. Alege oferta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și bugetului.

Obținerea unui RCA ieftin implică o analiză atentă a factorilor care influențează costul asigurării. Alege cu înțelepciune tipul de mașină, monitorizează sistemul bonus-malus, și analizează ofertele din diverse zone pentru a găsi cea mai bună opțiune. Nu uita să faci o comparație atentă înainte de a lua o decizie pentru a beneficia de cele mai avantajoase tarife la asigurarea RCA.

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 29,300 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,500 € (TVA Deductibil)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 79,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 61,999 € (Toate taxele incluse)
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI + Mild Hybrid 4WD
Preț: 34,500 € (Toate taxele incluse)
Glisează spre stânga
Top