Frâna de motor: ce este, când se folosește și ce beneficii îți oferă

Pe lângă cele două metode tradiționale de oprire sau reducere a vitezei autovehiculului – frâna de picior și frâna de mână – există și o altă opțiune eficientă. Frâna de motor, cunoscută și sub denumirea de frână de retenție sau frână de compresie, ajută la reducerea vitezei unui autovehicul folosind motorul acestuia, fiind foarte utilă mai mai ales atunci când șoferul se confruntă cu condiții meteo extreme.

Frana de motor

Ce este frâna de motor?

Frâna de motor este o metodă alternativă de frânare care utilizează motorul vehiculului, nu componentele sale mecanice de frânare, cum ar fi plăcuțele sau discurile. Acest tip de frânare se activează când transmisia este într-o anumită viteză, pedala de accelerație nu este apăsată, și motorul începe să funcționeze în regim de opoziție, adică nu mai produce energie pentru propulsie, ci dimpotrivă, consumă energia cinetică a mașinii, ajutând la încetinirea acesteia.

 

În cazul mașinilor cu motor pe benzină, efectul de frânare se simte imediat ce șoferul își retrage piciorul de pe pedala de accelerație, viteza scăzând rapid. Acest efect este accentuat de turația motorului: cu cât turația este mai mare, cu atât frânarea este mai intensă. În comparație, la vehiculele cu motor diesel, frâna de motor poate să nu fie la fel de rapidă, dar este totuși eficientă.

Beneficii și finanțare Golden Auto

Cum se acționează frâna de motor?

Acționarea frânei de motor implică următorii pași:

 1. Schimbarea într-o treaptă inferioară: pentru a activa frâna de motor, este necesar să schimbi manual sau, în cazul mașinilor cu transmisie automată, să setezi vehiculul să permită schimbarea într-o treaptă inferioară. Acest lucru mărește turațiile motorului.
 2. Îndepărtarea piciorului de pe accelerație: odată ce mașina este într-o treaptă de viteză mai mică, ia piciorul de pe pedala de accelerație. Acest lucru va face ca motorul să treacă de la generarea de putere la consumarea energiei cinetice a vehiculului.
 3. Închiderea clapetei de accelerație: cu piciorul îndepărtat de pe accelerație, clapeta de accelerație se închide, ceea ce reduce fluxul de aer care intră în motor. Aceasta contribuie la crearea unei rezistențe interne în motor.
 4. Oprirea alimentării cu carburant: în modul de frânare a motorului, alimentarea cu carburant este minimizată sau oprită, în funcție de designul sistemului de injecție al motorului. Acest lucru ajută la reducerea consumului de combustibil în timpul frânării.

Care sunt beneficiile frânei de motor?

Frâna de motor oferă mai multe avantaje, îmbunătățind siguranța și eficiența generală a vehiculului.

Reduce uzura frânelor

Frâna de motor ajută la încetinirea mașinii fără a necesita utilizarea frecventă a frânelor tradiționale. Aceasta permite șoferilor să controleze decelerația într-un mod mai uniform și mai prelungit, astfel încât să fie necesar să apeleze la frâna mecanică doar la viteze mai mici și pentru perioade mai scurte. Ca rezultat, aceasta suferă o uzură considerabil redusă, având o durata de viață mai mare și reducând costurile de întreținere asociate cu înlocuirea plăcuțelor de frână, discurilor și altor componente ale sistemului de frânare.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Ford Puma

Crește siguranța în condiții de drum dificile

Utilizarea frânei de motor este utilă pe drumurile înclinate sau când cobori pante lungi și abrupte. Prin schimbarea la o treaptă inferioară de viteză, poți menține controlul asupra vitezei vehiculului fără a suprasolicita frânele, care s-ar putea încinge și deveni ineficiente. Aceasta minimizează riscul de a pierde controlul mașinii în condiții de coborâre sau în alte situații similare.

Îmbunătățește anticiparea în trafic

Frânarea motorului permite o decelerație treptată, ceea ce oferă șoferilor mai mult timp să reacționeze la schimbările din trafic și să ajusteze distanța față de alte vehicule în mod corespunzător. Aceasta reduce necesitatea de a frâna brusc, care poate duce la situații periculoase, și ajută la alertarea șoferilor din spate cu privire la reducerea vitezei vehiculului, fără utilizarea luminilor de frână.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Toyota Rav 4

Când să folosești frâna de motor?

Frâna de motor este o modalitate eficientă de a reduce viteza vehiculului în diverse situații, oferind numeroase avantaje, precum:

 1. Lipsa funcționării sistemelor clasice de frânare: în cazul apariției defecțiunilor la sistemul principal de frânare, frâna de motor poate fi o soluție de rezervă practică pentru a opri vehiculul în siguranță.
 2. Oprirea la semafor sau în trafic: utilizarea frânei de motor în traffic reduce uzura frânelor clasice și contribuie la un consum mai mic de combustibil. 
 3. Condusul pe timp de iarnă: pe carosabil alunecos sau înzăpezit, frâna de motor oferă o mai mare stabilitate și control al vehiculului, reducând riscul derapajelor necontrolate.
 4. Coborârea pantelor: pe pante abrupte sau lungi, frâna de motor ajută la menținerea unei viteze constante și previne supraîncălzirea frânelor clasice.
 5. Depășiri: în situații de depășire, frâna de motor poate fi utilizată pentru a reduce rapid viteza după finalizarea manevrei, oferind o mai mare siguranță.
 6. Situații de urgență: atunci când un vehicul din față frânează brusc, folosirea concomitentă a frânei de motor și a celei clasice poate scurta distanța de frânare și crește siguranța.
 7. Condusul pe drumuri montan: pe drumurile de munte cu serpentine, frâna de motor este mai eficientă decât frâna clasică la coborâre, reducând oboseala la nivelul piciorului și uzura frânelor.
 8. Corectarea derapajelor: în caz de derapaj, ridicarea piciorului de pe pedala de accelerație și acționarea frânei de motor pot contribui la redobândirea controlului vehiculului.

Frâna de motor reprezintă o soluție eficientă pentru controlul vehiculului, oferind o metodă de încetinire sigură, care complementază frânele tradiționale. Prin utilizarea sa corespunzătoare, poți beneficia de o durată de viață extinsă a sistemului de frânare, economie de combustibil și o experiență de condus mai sigură și mai confortabilă, în special în condiții dificile de drum.

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 29,000 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 78,000 € (Toate taxele incluse)
Ford EDGE 2.0 TDCi 210 CP AWD ST Line
Preț: 19,500 € (TVA Deductibil)
Skoda Octavia VRS Facelift 4WD Race Blue
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 60,000 € (Toate taxele incluse)
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI + Mild Hybrid 4WD
Preț: 33,800 € (Toate taxele incluse)
Audi A6 2018 Quattro 252 CP S Line Plus
Preț: 24,000 € (TVA Deductibil)
Glisează spre stânga
Top