Lista numere înmatriculare: cum găsești și rezervi combinația dorită

Procesul de înmatriculare a unui vehicul în România nu se limitează doar la acte și formalități administrative, ci include și alegerea și rezervarea unei combinații de numere personalizate. Pentru mulți șoferi, numerele de înmatriculare reprezintă o modalitate de a-și exprima personalitatea sau de a marca o aniversare specială. Cu toate acestea, găsirea și rezervarea combinației dorite poate părea o provocare. În acest articol, îți vom prezenta toate informațiile relevante despre cum găsești și rezervi combinația dorită din lista numere înmatriculare disponibile.

Ce trebuie să faci pentru a verifica lista de numere de înmatriculare disponibile?

Indiferent dacă intenționezi să înmatriculezi o mașină nouă sau second-hand, procesul de verificare a disponibilității unui număr de înmatriculare dorit este similar. Din fericire, procedura s-a simplificat semnificativ în ultimii ani, facilitând-ți accesul la această informație.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Hyundai

În prezent, poți verifica în mod direct pe site-ul DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) dacă numărul de înmatriculare pe care îl dorești este disponibil. Această funcționalitate este accesibilă în secțiunea „Verificare disponibilitate număr”. În cadrul formularului deschis, va trebui să introduci adresa ta de e-mail și numărul de înmatriculare dorit, fără spații și fără linii. Sistemul va căuta instantaneu în baza de date și îți va furniza informații cu privire la disponibilitatea numărului.

De asemenea, vei primi un e-mail pe adresa pe care ai furnizat-o, conținând aceeași informație referitoare la disponibilitatea numărului căutat. Această modalitate simplă și rapidă te ajută să obții rezultate în câteva secunde, astfel încât să poți lua o decizie informată în privința alegerii numărului de înmatriculare pentru vehiculul tău.

Cum se poate rezerva un număr din lista de numere înmatriculare disponibile?

Este important să reții că verificarea disponibilității numărului de înmatriculare pe site-ul DRPCIV nu implică rezervarea automată a numărului. De aceea, nu poți fi sigur că numărul dorit este disponibil până în momentul în care te prezinți la ghișeul de înmatriculări pentru a depune documentele necesare. Există posibilitatea ca între momentul în care ai verificat disponibilitatea pe site și momentul în care faci demersurile la ghișeu, numărul respectiv să fie luat de altcineva.

Beneficii și finanțare Golden Auto

În trecut, era posibilă plata contravalorii numerelor de înmatriculare direct la ghișeu, unde erau și înregistrate. Cu toate acestea, în prezent, este obligatoriu ca orice număr de înmatriculare să fie înscris pe un autoturism, iar plata contravalorii se face în prealabil. Din acest motiv, este important să te asiguri că verifici disponibilitatea numărului într-o perioadă cât mai apropiată de momentul în care vei depune documentele pentru înmatriculare. Astfel, poți evita situația în care numărul dorit este preluat de altcineva înaintea ta.

Există o singură situație specială în care se poate rezerva un număr de înmatriculare. Conform Ordinului nr. 1501 din 2006, în cazul achiziționării unui vehicul, numărul de înmatriculare existent poate fi transferat automat pe numele noului proprietar, cu condiția ca vânzătorul să nu solicite păstrarea numărului de înmatriculare și ca noul proprietar să aibă domiciliul sau reședința/sediul înregistrate în același județ sau municipiu cu fostul proprietar. În această situație, se poate plăti o taxă specială pentru a rezerva numărul de înmatriculare pentru o perioadă determinată de timp.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Volkswagen

Lamborghini Urus
549,999 € (Toate taxele incluse)
Mercedes-Benz S 450 Coupe AMG
74,999 € (Toate taxele incluse)
Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
31,999 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Tiguan 4MOTION Pachet R-Line
25,999 € (Toate taxele incluse)
Mercedes-Benz GLE Coupe 450 AMG
42,999 € (Toate taxele incluse)
Audi Q8 S-Line
75,999 € (Toate taxele incluse)
BMW X3 xDrive 25d M-Sport
38,999 € (Toate taxele incluse)
Dacia Spring EXTREME
15,000 € (Toate taxele incluse)
Glisează spre stânga

Ce numere de înmatriculare sunt interzise?

În ceea ce privește combinațiile de cifre și litere pentru numerele de înmatriculare în România, există anumite reguli și restricții care se aplică. Aceste restricții au fost impuse pentru a asigura că anumite combinații nu sunt alocate populației. Motivele pentru aceasta sunt următoarele:

  • Rezervarea pentru instituții ale statului: O parte dintre combinațiile de numere și litere sunt rezervate exclusiv pentru instituții ale statului. Aceste combinații pot fi acronime sau abrevieri ale unor instituții, cum ar fi SEN (Senatul României), DEP (Camera Deputaților), POL (Poliția Română), MAI (Ministerul Administrației și Internelor), SRI (Serviciul Român de Informații). Astfel de numere de înmatriculare speciale nu sunt disponibile pentru populație, deoarece pot crea confuzii și asocieri greșite cu autoritățile publice.
  • Combinații considerate nepotrivite: Există combinații de numere și litere care sunt considerate nepotrivite din cauza conotațiilor lor sexuale sau licențioase. Aceste combinații sunt excluse pentru a menține un standard adecvat și a evita ofensarea sau deranjarea publicului.
  • Evitarea confuziilor între litere și cifre: Anumite combinații care încep cu literele „I” sau „O” nu sunt alocate, deoarece aceste litere pot fi confundate cu cifrele „1” sau „0”. Astfel, se evită posibilele confuzii sau erori în identificarea numărului de înmatriculare.

În concluzie, în majoritatea cazurilor, numerele de înmatriculare sunt alocate în momentul înmatriculării efective a vehiculului, în ordinea depunerii documentelor. Nu există posibilitatea de a rezerva în avans un număr de înmatriculare preferențial în România.

Top