Polița CASCO: cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști

polita casco

Polița CASCO (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) este o asigurare facultativă care acoperă daunele provocate vehiculului tău în caz de accident, furt sau alte evenimente neprevăzute. În continuare îți prezentăm cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre aceasta.

Ce este Polița CASCO?

Polița CASCO este o asigurare auto facultativă care acoperă daunele suferite de mașina ta în urma unui accident, avariile provocate de fenomene naturale și alte riscuri care se transformă rapid în cheltuieli, atunci când apar. Este o alegere personală a șoferului dacă încheie sau nu o astfel de poliță, deoarece nu este obligatorie prin lege, în comparație cu polița RCA (Răspundere Civilă Auto). Polița RCA acoperă daunele provocate altor mașini în cazul în care ești vinovat de un accident, în timp ce polița CASCO asigură mașina ta împotriva diferitelor daune.

Este important de menționat că, în cazul în care nu deții o poliță CASCO și ești implicat într-un accident rutier, este foarte posibil să trebuiască să suprți costurile reparațiilor mașinii. Totodată, polița CASCO este necesară în procesul de achiziție auto în leasing pentru a asigura protecția financiară a mașinii pe toată durata contractului.

Ce tipuri de asigurări CASCO există?

Există mai multe tipuri de asigurări CASCO disponibile pentru a acoperi diferite nevoi și niveluri de protecție pentru vehiculul tău. Acestea includ:

 1. Asigurarea de bază CASCO: Acest tip de asigurare include o serie limitată de riscuri de bază, cum ar fi cele provocate de calamități naturale, avarii cauzate de incendiu, explozie, furt și altele.
 2. Asigurarea CASCO cu acoperire extinsă: Această variantă oferă o acoperire completă pentru o gamă variată de riscuri. Aici, poți alege pachetul cel mai cuprinzător, care poate diferi de la un asigurator la altul.
 3. CASCO cu franșiză: În acest caz, proprietarul mașinii suportă o parte din despăgubirea acordată în caz de daune, cunoscută sub numele de franșiză. Aceasta poate fi o sumă fixă sau un procent din valoarea asigurată sau a daunei.

Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje, iar alegerea potrivită depinde de necesitățile individuale ale proprietarului auto și de bugetul disponibil.

Ce acoperire oferă Polița CASCO?

Polița CASCO  oferă o acoperire extinsă pentru mașina ta, protejându-te împotriva unei game variate de evenimente și riscuri:

 1. Accidente rutiere: polița CASCO acoperă daunele cauzate de accidente rutiere, indiferent dacă ești sau nu vinovat pentru eveniment. Aceasta include reparațiile vehiculului, atât în cazul pagubelor parțiale, cât și al celor totale.
 2. Furt: în cazul în care mașina ta este furată, Polița CASCO poate acoperi pierderea financiară suferită. Astfel, vei primi despăgubiri pentru a-ți acoperi valoarea mașinii sau pentru a-ți permite achiziționarea unui vehicul similar.
 3. Daune provocate de fenomene naturale: polița CASCO îți poate proteja mașina împotriva daunelor cauzate de fenomene naturale precum grindina, inundațiile, vântul puternic sau căderea copacilor. Această acoperire este esențială pentru a te asigura că vei putea repara vehiculul în cazul în care este afectat de astfel de evenimente fără să fie nevoie de un buget suplimentar.
 4. Daune accidentale: pe lângă accidente rutiere, Polița CASCO poate acoperi și daunele accidentale, cum ar fi zgârieturile, lovirile sau vandalismul. Aceasta oferă o protecție suplimentară împotriva deteriorărilor cauzate de acțiuni întâmplătoare sau intenționate asupra mașinii tale.

Ce riscuri nu acoperă asigurarea CASCO?

Situațiile în care compania de asigurări nu acordă despăgubiri deținătorilor de poliță CASCO includ:

 1. Circulația în afara drumurilor publice: daunele produse în afara drumurilor publice nu sunt acoperite de polița CASCO.
 2. Participarea la întreceri sau competiții auto: orice daune survenite în timpul participării la întreceri sau competiții auto nu sunt acoperite.
 3. Sustragerea conducătorului auto de la recoltarea probelor biologice: atunci când conducătorul auto refuză recoltarea probelor biologice după un accident, acest lucru poate duce la neacordarea despăgubirilor.
 4. Nerespectarea prevederilor legate de părăsirea locului accidentului: în situația în care conducătorul auto părăsește locul accidentului fără a respecta procedurile legale, despăgubirile pot fi refuzate.
 5. Mașina asigurată este condusă de o persoană care nu deține permis de conducere sau acesta este anulat sau reținut: dacă mașina este condusă de o persoană fără permis sau cu permisul suspendat, despăgubirile pot fi refuzate.
 6. Furtul, dacă talonul sau al doilea set de chei se aflau în mașină: în cazul furtului, dacă talonul sau un al doilea set de chei se aflau în mașină, despăgubirile pot fi refuzate.
 7. Intrarea în zone inundabile: daunele cauzate de intrarea în zone inundabile pot fi excluse din acoperirea poliței CASCO.
Beneficii și finanțare Golden Auto

Ce înseamnă Full CASCO?

„Full CASCO” sau „CASCO completă” este o variantă extinsă a poliței CASCO, care oferă cea mai amplă acoperire pentru mașina ta în cazul unor evenimente neprevăzute. Aceasta oferă:

 1. Acoperire extinsă: polița full CASCO acoperă aproape toate tipurile de daune și pierderi, inclusiv cele cauzate de accidente rutiere (indiferent de vinovăția șoferului), furt, vandalism, daune provocate de fenomene naturale (cum ar fi grindina, inundațiile, vântul puternic), acte de terorism și alte evenimente neprevăzute.
 2. Protecție împotriva daunelor totale și parțiale: Polița full CASCO poate oferi acoperire pentru reparațiile mașinii tale în cazul daunelor parțiale, precum și pentru înlocuirea integrală a vehiculului în caz de daune totale. Acest lucru înseamnă că vei fi despăgubit pentru valoarea integrală a mașinii în cazul în care aceasta este total pierdută sau furată.
 3. Franșize reduse sau inexistente: în multe cazuri, polițele full CASCO vin cu franșize reduse sau chiar absente. Franșiza reprezintă suma pe care trebuie să o plătești din buzunar în caz de daună înainte ca asigurătorul să înceapă să plătească despăgubirea. Absența sau reducerea franșizei poate face ca procesul de despăgubire să fie mai convenabil pentru tine.
 4. Flexibilitate în ceea ce privește opțiunile de acoperire: polițele full CASCO oferă adesea opțiuni suplimentare de acoperire, cum ar fi asigurarea pentru bunuri personale din mașină, asigurarea geamurilor sau a altor componente ale vehiculului care nu sunt acoperite în mod normal de polițele standard CASCO.
 5. Costuri mai ridicate: din cauza acoperirii extinse și a reducerii riscului pentru șofer, polițele full CASCO au tendința de a fi mai scumpe decât polițele CASCO standard sau parțiale. Cu toate acestea, beneficiile suplimentare și nivelul crescut de protecție pot justifica costurile mai mari pentru mulți șoferi.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Mercedes GLC

Cât costă o asigurare CASCO?

Costul unei asigurări CASCO poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv:

 1. Tipul și valoarea autovehiculului: autovehiculele mai scumpe sau cele cu o valoare de piață mai mare vor avea în general prime de asigurare mai mari, deoarece costul pentru repararea sau înlocuirea acestora în caz de daune este mai ridicat.
 2. Istoricul șoferului: în unele cazuri, istoricul de conducere al proprietarului autovehiculului poate influența costul asigurării CASCO. Dacă proprietarul autovehiculului are un istoric rutier cu accidente sau infracțiuni, acest lucru ar putea duce la prime mai mari.
 3. Localitatea: unele zone geografice pot fi considerate mai expuse la anumite riscuri, cum ar fi furturile de mașini sau accidentele, ceea ce poate determina companiile de asigurări să perceapă prime mai mari în acele zone.
 4. Tipul de acoperire și opțiunile suplimentare: diferitele tipuri de acoperire disponibile în cadrul polițelor CASCO, precum și opțiunile suplimentare (cum ar fi acoperirea pentru acte de vandalism sau furt), pot influența prețul final al asigurării.
 5. Franșiza: alegerea unei franșize mai mici poate determina o primă de asigurare mai mare, în timp ce o franșiză mai mare poate reduce prima, dar va implica și o responsabilitate financiară mai mare în caz de daune.
 6. Compania de asigurări: costurile asigurării CASCO pot varia între diferitele companii de asigurări, deoarece acestea pot avea strategii diferite în ceea ce privește evaluarea riscurilor și stabilirea primelor.

Pentru a obține o estimare a costului unei asigurări CASCO pentru autovehiculul tău este recomandat să contactezi un broker sau mai multe companii de asigurări pentru a solicita oferte și a compara prețurile și opțiunile disponibile.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Ford Mustang

Cu cât creste CASCO în caz de daună?

În cazul asigurării CASCO, costul poate crește semnificativ în urma unei daune. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când compania de asigurări plătește pentru repararea daunelor la mașina ta, suma maximă asigurată în cadrul poliței scade. Pentru a restabili suma maximă asigurată inițial, trebuie să reîntregi sau să completezi polița CASCO, ceea ce implică plata unei prime suplimentare. Extinderea costului asigurării în caz de daună depinde de diverse factori, inclusiv valoarea daunei și perioada rămasă până la expirarea contractului. În medie, creșterea costului asigurării CASCO în urma unei daune este de aproximativ 30% pe an.

Polița CASCO reprezintă un instrument important pentru protejarea mașinii tale împotriva riscurilor și evenimentelor neprevăzute. Prin înțelegerea celor mai importante aspecte legate de această asigurare, poți lua decizii informate cu privire la tipul de poliță CASCO dorit. De la acoperirea extinsă pentru diverse tipuri de daune, inclusiv accidente rutiere, furt, vandalizare și daune provocate de fenomene naturale, până la opțiuni suplimentare precum protecția împotriva actelor de terorism și asigurarea bunurilor personale din mașină, Polița CASCO oferă o gamă variată de beneficii. În plus, înțelegerea tipurilor de asigurări CASCO disponibile, costurile implicate și modul în care costul poate crește în caz de daună sunt aspecte esențiale pentru a gestiona corect această formă de asigurare. Prin compararea ofertelor și consultarea cu specialiști în domeniu, poți găsi polița CASCO care să se potrivească cel mai bine nevoilor tale.

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 29,000 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 78,000 € (Toate taxele incluse)
Ford EDGE 2.0 TDCi 210 CP AWD ST Line
Preț: 19,500 € (TVA Deductibil)
Skoda Octavia VRS Facelift 4WD Race Blue
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 60,000 € (Toate taxele incluse)
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI + Mild Hybrid 4WD
Preț: 33,800 € (Toate taxele incluse)
Audi A6 2018 Quattro 252 CP S Line Plus
Preț: 24,000 € (TVA Deductibil)
Glisează spre stânga
Top