Predare leasing auto: ce înseamnă, condiții, reziliere & cedare

leasing auto

Leasingul auto a câștigat popularitate în rândul șoferilor care doresc să beneficieze de un vehicul nou fără a face o achiziție directă. Cu toate acestea, pe parcursul contractului de leasing, pot apărea situații în care beneficiarul leasingului decide să renunțe la mașină înainte de încheierea termenului convenit. În acest articol, vom explora conceptul de predare de leasing auto, vom analiza condițiile necesare, opțiunile de cedare, oferindu-ți o imagine de ansamblu asupra acestor aspecte importante.

Leasing auto – aspecte de bază pe care trebuie să le cunoști

Leasingul auto este un acord contractual între două părți: societatea de leasing (sau locatorul) și client (sau locatarul). Locatarul plătește o rată lunară în schimbul dreptului de a folosi vehiculul pentru o perioadă de timp specificată. La sfârșitul perioadei de leasing, locatarul are opțiunea de a cumpăra vehiculul sau de a îl returna societății de leasing.

Exista două tipuri principale de leasing auto: leasing financiar și leasing operațional. Leasingul financiar presupune că, la sfârșitul contractului, ai opțiunea de a cumpăra vehiculul la un preț rezidual convenit anterior. În leasingul operațional, vehiculul este returnat societății de leasing, fără a exista opțiunea de cumpărare.

Ca și în cazul oricărui angajament financiar semnificativ, un contract de leasing auto vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje.

Vrei sa-ti cumperi masina? Vezi oferta Golden Auto 👉 masini din stoc extern aduse la comanda

Avantaje ale unui contract de leasing auto

 • Plăți lunare mai mici. În general, leasing-ul auto necesită plăți lunare mai mici decât un împrumut auto. Asta se datorează faptului că plătești doar pentru deprecierea vehiculului pe durata termenului de leasing, nu pentru întreaga valoare a vehiculului.
 • Acces la vehicule noi și tehnologie modernă. Leasing-ul îți permite să conduci un vehicul nou la fiecare câțiva ani. Acest lucru înseamnă că poți beneficia mereu de ultimele tehnologii, caracteristici de siguranță și eficiență de consum.
 • Mai puține griji privind întreținere și reparațiile: Majoritatea contractelor de leasing auto se suprapun cu perioada de garanție a vehiculului, ceea ce înseamnă că majoritatea problemelor de întreținere și reparații pot fi acoperite.

Dezavantaje ale unui contract de leasing auto

 • Lipsa dreptului de proprietate asupra autoturismului. Când leasing-ul se încheie, trebuie să returnezi vehiculul. Nu vei deține niciodată vehiculul, decât dacă alegi să-l cumperi la sfârșitul perioadei de leasing.
 • Limitări privind kilometrajul. Contractele de leasing include, adesea, limite de kilometraj. Dacă depășești această limită, vei fi nevoie să achiți taxe suplimentare.
 • Costuri la finalul contractului. În funcție de condiția vehiculului la sfârșitul termenului de leasing, este posibil să fii responsabil pentru costurile de uzură excesivă sau de daune. De asemenea, dacă alegi să reziliezi contractul de leasing mai devreme, s-ar putea să fie necesar să plătești o taxă de reziliere timpurie.

Predare leasing auto – ce înseamnă?

Predarea de leasing auto reprezintă acțiunea de transfer a dreptului de utilizare și proprietate asupra unui vehicul finanțat prin intermediul unui contract de leasing către o altă persoană fizică sau juridică. Prin predarea leasingului, beneficiarul inițial al leasingului renunță la drepturile și obligațiile sale asupra mașinii și le transferă către cel care îl preia.

Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru predare leasing auto?

conditii leasing auto

Pentru a transfera un contract de leasing, există câteva cerințe esențiale:

 • Acordul societății de leasing: o precondiție importantă pentru cedarea unui contract de leasing este obținerea aprobărăă din partea societății de leasing. Acest proces ar putea necesita evaluarea bonității celui care urmează să devină noul titular al contractului și ar putea implica de asemenea o taxă de transfer.
 • Cedentul potențial: persoana care intenționează să preia contractul de leasing trebuie să se conformeze unor criterii stabilite. Acestea pot include o analiză a bonității sale, demonstrarea abilității de a efectua plățile viitoare și acordul de a prelua toate obligațiile contractuale.
 • Starea autovehiculului: în anumite situații, autovehiculul trebuie să îndeplinească anumite cerințe înainte de a se permite cedarea contractului de leasing. De exemplu, acesta ar trebui să fie într-o stare de funcționare corespunzătoare și să nu prezinte daune importante.

Modalități de a renunța la un contract de leasing

Navigarea pe teritoriul unui leasing auto poate fi complicată, mai ales când trebuie să faci față situațiilor în care trebuie să renunți la un contract înainte de termenul său de final. Această devine mai ușoară dacă deții informațiile necesare despre proces.

Leasing auto – reziliere

Rezilierea leasing-ului auto se referă la procesul prin care titularul contractului alege să înceteze contractul înainte de termenul său stabilit. Este important de menționat că rezilierea unui contract de leasing auto înainte de termen poate avea consecințe financiare semnificative, inclusiv penalități pentru reziliere timpurie, costuri de recondiționare și costuri reziduale. Aceste costuri pot varia în funcție de contract și de societatea de leasing, așa că este important să înțelegi bine termenii contractului tău.

Prin urmare, rezilierea unui contract de leasing auto ar trebui să fie ultima variant la care apelezi.

Leasing auto – predare către un cumpărător privat

predare leasing cumparator privat

Vânzarea mașinii unui cumpărător privat este o altă modalitate de a încheia un contract de leasing auto. În acest caz, cumpărătorul va achita direct suma datorată companiei de leasing, plus orice alte costuri suplimentare care ar putea exista.

 • Găsirea unui cumpărător. Primul pas este să găsești un cumpărător interesat de mașina ta. Poți face acest lucru prin intermediul anunțurilor online, prin contactarea prietenilor și familiei sau prin colaborarea cu un dealer de autovehicule second-hand.
 • Obținerea aprobării de la compania de leasing. În majoritatea cazurilor, va trebui să obții aprobarea de la compania de leasing înainte de a vinde mașina. Aceasta poate include verificarea bonității cumpărătorului și aprobarea transferului contractului de leasing.
 • Finalizarea vânzării. În cazul în care compania de leasing este de acord cu vânzarea, va fi nevoie să organizezi o întâlnire între tine, cumpărător și compania de leasing pentru a finaliza tranzacția. Aceasta poate include semnarea unor documente, transferul proprietății și plata sumei datorate.

Avantajul vânzării către un cumpărător privat este că ai posibilitatea de a obține un preț mai bun decât dacă ai vinde mașina unui dealer. Cu toate acestea, acest proces poate necesita mai mult timp și efort din partea ta, deoarece va trebui să găsești un cumpărător, să organizezi întâlnirea și să finalizezi tranzacția. De asemenea, este important să te asiguri că mașina este în stare bună de funcționare și că toate documentele sunt în ordine înainte de a o vinde.

Leasing auto – predare către un dealer

predare leasing dealer

Aceasta este abordarea cea mai simplă și rapidă pentru a încheia un contract de leasing. Deși este posibil să nu obții o sumă comparabilă cu cea pe care ai putea-o primi printr-o vânzare privată, procedura de predare a leasing-ului auto este mult mai puțin complicată.

Dealerii care se confruntă cu deficitul de stoc sunt în căutare de mașini second-hand în stare bună pentru revânzare. Aceștia ar putea fi dispuși să îți preia autovehiculul pentru o sumă care excedește prețul de răscumpărare prevăzut în contract.

Ai posibilitatea de a duce mașina la dealerul de la care ai cumpărat-o inițial sau poți să te îndrepți către un alt dealer. Iindiferent de situație, trebuie să te asiguri că obții o evaluare corectă a valorii de piață. Este bine să ții cont de faptul că vei primi cel mai bun preț de la un dealer care vinde aceeași marcă de mașină ca cea pe care intenționezi să o predai.

Vezi 👉 ofertele auto Golden Auto, serviciile pre si post vanzare
Înainte de a aduce mașina la dealer, este esențial să te asiguri că autovehiculul tău are șansele unei evaluari cât mai bune. Aceasta implică mai multe etape, printre care:

 • Pregătirea documentelor necesare: acest lucru include orice tip de documente care atestă proprietatea, istoricul de service, certificatul de asigurare sau orice alte documente relevante pentru contractul de leasing.
 • Repararea defecțiunilor minore: orice daune vizibile, cum ar fi ciocnirile sau zgârieturile, ar trebui remediate. Aceste reparații minore pot avea un impact semnificativ asupra valorii de revânzare a autovehiculului.
 • Curățarea interiorului și exteriorului mașinii: o mașină curată și bine întreținută va atrage mai multe oferte și va fi evaluată la o valoare mai mare. Acest lucru include aspirarea și curățarea interiorului, precum și spălarea și lustruirea exteriorului.

După această pregătire, dealerul va achita diferența dintre suma rămasă datorată companiei de leasing în conformitate cu contractul și valoarea actuală a mașinii. Acest proces presupune stabilirea unei valori pentru mașina ta de către dealer și scăderea din această valoare a sumei pe care încă o datorezi. Suma rămasă îți este returnată și o poți folosi pentru a cumpăra un alt autovehicul, ceea ce ar putea fi o alternativă convenabilă dacă ești în căutarea unei mașini noi.

Predare leasing auto – întrebări frecvente

1.Pot să cedez leasing fără avans?

Da, este posibil să transferi un contract de leasing fără a fi necesar un avans, prin intermediul procedurii numite predare leasing. De fapt, această opțiune ar putea fi mai economică comparativ cu terminarea anticipată a contractului, având în vedere că nu va implica taxe de reziliere.
Această procedură de transfer este valabilă pentru orice tip de vehicul. Deci, indiferent dacă vorbim despre procedura de predare leasing pentru camioane, fără sau cu avans, cedentul ar urma aceeași procedură.

2. Ce înseamnă predarea unui leasing auto?

Predarea unui leasing auto se referă la transferul contractului de leasing de la o persoană (cedent) la alta (cesionar). Această procedură poate fi realizată fie prin vânzarea directă a mașinii către un cumpărător privat, fie prin intermediul unui dealer.

3. Pot preda leasingul auto oricând?

Depinde de termenii contractului de leasing. Unele contracte de leasing pot avea clauze care interzic sau limitează posibilitatea de predare a leasingului. Înainte de a lua o decizie, ar trebui să te consulți cu compania de leasing sau cu un avocat specializat în dreptul contractelor.

4. Ce se întâmplă dacă vreau să predau leasingul auto înainte de termen?

În general, predarea leasingului înainte de termen implică plata unor taxe sau penalități. Acestea pot varia în funcție de termenii contractului de leasing. În unele cazuri, s-ar putea să fii obligat să plătești întreaga sumă datorată până la sfârșitul perioadei de leasing, chiar dacă predai mașina înainte de termen.

5. Ce se întâmplă cu mașina după ce o predau?

Dacă predai mașina unui dealer, acesta va răscumpăra mașina de la compania de leasing și o va revinde. Dacă predai mașina unui cumpărător privat, cumpărătorul va prelua contractul de leasing și va deveni noul proprietar al mașinii.

6. Ce se întâmplă dacă mașina este deteriorată sau are un kilometraj ridicat?

Starea mașinii și kilometrajul pot afecta valoarea de revânzare a mașinii. Dacă mașina este deteriorată sau are un kilometraj ridicat, s-ar putea să fie mai dificil să găsești un cumpărător sau un dealer dispus să preia leasingul. În plus, s-ar putea să fii obligat să plătești taxe suplimentare pentru reparațiile necesare sau pentru kilometrajul peste limita stabilită în contractul de leasing.

7. Ce este contractul de novație?

Procedura de predare leasing implică încheierea unui contract de novație. Acesta definește condițiile în care o creanță sau obligație se stinge și în locul ei apare alta nouă. Contractul de novație se încheie între societatea de leasing, cedent – utilizatorul mașinii și cesionar – cel ce preia leasingul denumit cesionar.

8. Ce acte sunt necesare pentru un nou automobil după ce am predat leasingul?

Pentru a accesa un leasing auto nou, vei avea nevoie de actul de identitate, dovezi de venit, istoricul de credit, formularul de cerere și alte documente solicitate de compania de leasing, cum ar fi dovada de rezidență, copii ale permisului de conducere sau asigurarea de răspundere civilă auto. Pentru a vedea lista completă a documentelor necesare pentru persoane fizice, juridice și PFA, te invităm să accesezi secțiunea noastră dedicată de Beneficii și Finanțare.

Top