Radierea auto – tot ce trebuie să știi despre scoaterea unei mașini din circulație

radierea auto

Radierea unei mașini este un proces important și necesar pentru orice șofer atunci când vine momentul să renunțe la vehiculul său. În articolul de astăzi îți vom prezenta toate informațiile pe care este util să le cunoști în acest se

Situații în care se poate solicita radierea auto

Există mai multe situații în care proprietarul unui vehicul poate solicita radierea acestuia din evidențele autorităților de circulație. Iată câteva dintre aceste situații:

Beneficii și finanțare Golden Auto
 • retragerea definitivă din circulație: proprietarul poate solicita radierea vehiculului din evidențele autorităților de circulație atunci când dorește să retragă definitiv autovehiculul din circulație și să îl scoată din uz. În acest caz, este posibil să fie necesară și prezentarea documentelor care atestă depozitarea vehiculului într-un spațiu adecvat și legal.
 • dezmembrarea vehiculului: dacă proprietarul dorește să dezmembreze autovehiculul și să recupereze piese sau materiale reciclabile, acesta poate solicita radierea vehiculului și ulterior să îl ducă la o unitate de dezmembrări (REMAT) în vederea dezmembrării. Dezmembrarea trebuie să fie efectuată conform reglementărilor legale în vigoare.
 • scoaterea definitivă din țară: atunci când un autovehicul este exportat și scos definitiv din țară, proprietarul poate solicita radierea acestuia din evidențele autorităților de circulație. De obicei, acest proces implică prezentarea documentelor de export și a altor documente relevante.
 • furtul vehiculului: în cazul în care autovehiculul este furat și nu mai este recuperat, proprietarul poate solicita radierea vehiculului din evidențele autorităților pentru a se elimina orice responsabilitate legată de acesta.
 • divorțul: în situația unui divorț, atunci când un autovehicul revine unuia dintre soți și acesta nu se află pe rolul fiscal, se poate solicita radierea vehiculului și transferul sarcinii fiscale către noul proprietar.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Skoda Karoq

Etapele procedurii de radiere auto

Radierea auto presupune 2 etape, radierea fiscala si radierea din circulatie. Prima in ordinea obligativitatii este radierea fiscala. Ulterior proprietarul, cu actele emise de autoritatea fiscala si cu restul dosarului, obtine si radierea din circulatie.

Radierea fiscală

Radierea fiscală reprezintă prima etapă a procesului de radiere a unui autovehicul din circulație. Această etapă implică prezentarea la Direcția Taxe și Impozite Locale a documentelor necesare și a cererilor pentru scoaterea din evidență fiscală a autovehiculului. Scopul acestei etape este de a anula obligația proprietarului de a plăti impozitul sau taxele legate de autovehiculul respectiv. La finalul acestei etape, proprietarul va primi un certificat de atestare fiscală care atestă că autovehiculul a fost radiat din punct de vedere fiscal.

BMW X6 (G06) xDrive30d M Pachet
Preț: 79,999 € (Toate taxele incluse)
Volvo XC90 D5 AWD 7 Locuri Inscription
Preț: 36,999 € (Toate taxele incluse)
Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 30,500 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Tiguan 4MOTION R-Line
Preț: 24,500 € (Toate taxele incluse)
BMW X3 (G01) 25d 231 CP xDrive M-Pachet
Preț: 38,500 € (Toate taxele incluse)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 80,000 € (Toate taxele incluse)
Lamborghini Urus NOVITEC Performance Stage 2 782 CP
Preț: 550,000 € (19% TVA Deductibil)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 65,000 € (Toate taxele incluse)
Glisează spre stânga

Actele necesare pentru procedura de radiere fiscală a unui autovehicul:

 • declarația pentru scoatere din evidențe a autovehiculului: formular oficial care trebuie completat pentru a solicita radierea fiscală a autovehiculului.
 • cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală: cerere oficială pentru obținerea certificatului de atestare fiscală care atestă că autovehiculul a fost radiat fiscal.
 • actul de identitate al solicitantului – original și copie
 • cartea de identitate a vehiculului – original și copie: documentul oficial care atestă înmatricularea și caracteristicile autovehiculului, cum ar fi numărul de înmatriculare, tipul vehiculului și alte informații relevante.
 • fișa de înmatriculare – original: atestă înmatricularea autovehiculului și poate conține detalii precum data expirării înmatriculării.
 • actul care atestă instrăinarea autovehiculului: poate fi un act de vânzare-cumpărare, un contract de novație sau o cesiune, în funcție de circumstanțele vânzării sau transferului autovehiculului. Acesta demonstrează transferul legal al proprietății autovehiculului către altă persoană sau entitate.
 • adeverința de la REMAT (dacă este cazul): dacă autovehiculul a fost scos din uz și va fi dezmembrat, este posibil să aveți nevoie de o adeverință de la o unitate de dezmembrări (REMAT) pentru a confirma scoaterea acestuia din circulație.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de BMW X6

Radierea din circulație

A doua etapă este reprezentată de radierea din circulație a unui autovehicul. Aceasta se realizează la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Se face la cerere, după ce au fost eliberate actele emise de autoritatea fiscală competentă.

Documentele necesare pentru radierea unui autovehicul din circulație includ:

 • cerere de radiere auto.
 • dovada depozitării într-un spațiu adecvat, în conformitate cu prevederile legale.
 • certificatul de înmatriculare – original.
 • plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
 • cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) – original.
 • certificatul de atestare fiscală.
 • certificatul de radiere – 3 exemplare.
 • actul de identitate – original.
 • pentru persoanele juridice, documentele care atestă dobândirea personalității juridice, cum ar fi certificatul constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului.
 • procură notarială, în cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană decât titularul.

De asemenea, trebuie menționat că în cazul autovehiculelor înmatriculate înainte de data de 1 iulie 1993, cu certificate și plăcuțe de înmatriculare vechi sau cu o vechime mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua pe baza unei declarații pe proprie răspundere a titularului sau a moștenitorilor legali. Această declarație trebuie să ateste că autovehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație.

Top