Stare de somnolență la volan

stare de somnolenta la volan

Conducerea în stare de somnolență poate avea consecințe grave asupra siguranței noastre și a celor din jur. Conform unui studiu realizat în utimii ani, în 22 de țări, România ocupă locul 10 în clasamentul accidentelor rutiere provocate de atipirea la volan. Această constatare pune în lumină impactul semnificativ al tulburărilor de somn asupra securității în trafic și subliniază nevoia de conștientizare și tratament adecvat.

 

Este esențial să înțelegem cauzele acestei stări, să recunoaștem semnele și să adoptăm măsuri preventive pentru a evita riscurile. În continuare îți prezentăm cele mai importante informații despre starea de somnolență la volan, precum și sfaturi utile pentru a vă menține vigilența și siguranța pe drum.

1. Cauzele stărilor de somnolență

Stările de somnolență pot fi generate de o multitudine de cauze, iar înțelegerea acestor factori este esențială pentru prevenirea riscurilor asociate, în special în contextul condusului. Printre principalele cauze ale stărilor de somnolență se regăsesc:

 • lipsa somnului sau calitatea scăzută a somnului: programul de somn neregulat sau lipsa de odihnă corespunzătoare pot duce la oboseală și somnolență în timpul zilei. Este esențial să se acorde atenție stabilirii unui program regulat de somn și asigurării unei calități adecvate a acestuia.
 • stresul și anxietatea: situațiile stresante și nivelul ridicat de anxietate pot afecta calitatea somnului și pot contribui la apariția stărilor de somnolență în timpul zilei.
 • orele nepotrivite de condus: condusul la orele în care organismul natural tinde să aibă nevoie de odihnă, cum ar fi noaptea târziu sau în primele ore ale dimineții, poate duce la somnolență.
 • consumul de substanțe: alcoolul, sedativele, antihistaminicele și alte substanțe pot afecta negativ starea de alertă și pot contribui la somnolență.
 • afecțiuni medicale: apneea în somn, sindromul de oboseală cronică, hipotiroidismul și diabetul, pot cauza stări de somnolență excesivă.
 • medicamentele: anumite medicamente, inclusiv cele pentru tratarea depresiei, anxietății sau afecțiunilor neurologice, pot avea ca efect secundar somnolența.
 • obiceiurile alimentare: consumul excesiv de alimente bogate în carbohidrați sau mesele grele pot determina oboseala și somnolența.
 • dezechilibrele hormonale: schimbările hormonale, precum cele asociate cu menstruația, sarcina sau menopauza, pot influența starea de somnolență.
 • predispoziții genetice: există unele predispoziții genetice pentru stări de somnolență, iar anumite persoane pot fi mai predispuse să resimtă oboseala.
 • vârsta: adulții mai în vârstă pot avea tendința de a resimți mai multe stări de somnolență în timpul zilei.
Beneficii și finanțare Golden Auto

2. Simptome sau semne ale stărilor de somnolență

Este esențial să recunoaștem semnele de somnolență pentru a interveni în mod corespunzător și a preveni situații periculoase. Printre simptomele comune se numără dificultatea în menținerea concentrației, vedere încețoșată, și mișcări involuntare ale capului sau ale corpului. Identificarea acestor indicii te poate ajuta să reacționați prompt.

3. Boli care provoacă somnolență

Anumite boli pot amplifica starea de somnolență la volan:

 • apneea în somn este o tulburare caracterizată prin întreruperi temporare ale respirației în timpul somnului. Aceste pauze pot dura de la câteva secunde la minute și pot avea loc de mai multe ori pe parcursul nopții.
  • cum contribuie la provocarea stării de somnolență la volan: persoanele cu apnee în somn pot experimenta o calitate slabă a somnului și pot fi afectate de oboseală excesivă în timpul zilei. Această oboseală poate afecta capacitatea de concentrare și reacție în timpul conducței.
 • depresia este asociată, adesea, cu tulburări ale somnului, cum ar fi insomnia sau hipersomnia (somn excesiv). Persoanele cu depresie pot avea dificultăți în a atinge stadiile de somn necesare pentru a se odihni adecvat, ceea ce poate duce la somnolență diurnă.
  • cum contribuie la provocarea stării de somnolență la volan: starea de letargie și lipsa de energie asociate depresiei pot influența negativ vigilența și reacțiile în trafic.
 • hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce cantități insuficiente de hormoni tiroidieni. Printre simptomele sale se numără oboseala, scăderea energiei și somnolența excesivă.
  • cum contribuie la provocarea stării de somnolență la volan: Persoanele cu hipotiroidism pot avea dificultăți în menținerea unei stări de alertă și a concentrației necesare în timpul condusului, ceea ce poate crește riscul de accidente.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de BMW

4. Sancțiuni

În România nu există o sancțiune specifică pentru starea de somnolență la volan.

 

În SUA,  două state (Arkansas și New Jersey) au legi care clasifică direct condusul în stare de somnolență ca fiind o infracțiune pasibilă de pedeapsă. California, Connecticut, Florida, Iowa și Maine au adoptat restricții privind permisul de conducere pentru conducătorii auto cu tulburări de somn netratate. Massachusetts, California, Alabama, Florida și Texas au toate săptămâni sau zile dedicate conștientizării privind somnolența la volan și modul de identificare a semnelor de conducere în stare de somnolență.

 

De asemenea, accidentele produse din cauza oboselii în Statele Unite se disting adesea prin anumite criterii. Acestea includ faptul că evenimentele au loc noaptea târziu, dimineața devreme sau în mijlocul după-amiezii, perioade în care ritmul circadian scăzut și obosirea pot influența negativ vigilența șoferilor. Astfel de incidente sunt adesea caracterizate de gravitatea lor, implicând un singur autovehicul care părăsește drumul, de obicei la viteze mari, cu puține eforturi din partea șoferului pentru a evita coliziunea. În plus, este uzual ca șoferul să fie singur în vehicul în astfel de situații, subliniind izolarea și lipsa de stimulare socială care pot contribui la starea de somnolență. Recunoașterea acestor criterii este esențială pentru a dezvolta strategii de prevenire și pentru a crește conștientizarea cu privire la riscurile asociate conducerii în stare de oboseală în vederea asigurării unei siguranțe sporite pe drumurile publice.

 

În Marea Britanie, condusul sub influența oboselii poate fi pedepsit cu amenzi considerabile și pierderea de puncte pe permisul de conducere. În Franța, legea prevede sancțiuni severe pentru șoferii care conduc în stare de oboseală severă, inclusiv amenzi substanțiale și chiar închisoare în cazuri extreme.

5. Modalități de prevenție a stării de somnolență la volan

 • pauze scurte și dese: este recomandat să faci pauze la fiecare 30 de minute, să ieși din mașină și să faci câțiva pași pentru a-ți reactiva organismul și a reduce oboseala.
 • băuturi reci sau fierbinți: consumul de băuturi reci sau fierbinți, cum ar fi ceaiul foarte fierbinte sau apă răcoritoare, poate ajuta la stimularea organismului și la reducerea stării de oboseală.
 • spălarea feței când faci o oprire: simplă spălare a feței cu apă rece poate avea un efect revigorant și poate contribui la reducerea somnolenței.
 • evitarea țigărilor: fumatul induce o stare de relaxare care, la volan, poate duce la somnolență. Se recomandă să eviți fumatul pentru a menține vigilența.
 • evitarea emisiunilor radio sau muzici lente: ascultarea de emisiuni radio sau muzică lentă poate contribui la starea de relaxare și somnolență. Este mai indicat să optezi pentru muzică alertă pentru a-ți menține atenția.
 • eomn scurt: dacă simți că oboseala te copleșește, este mai sigur să oprești mașina și să faci un somn scurt de 20-30 de minute pentru a-ți reîmprospăta mintea și corpul.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Audi

6. Reguli de igienă a somnului înainte de a pleca la drum cu mașina

Pentru a te asigura că ești pregătit pentru a conduce în condiții optime, îți recomandăm să adopți reguli eficiente de igienă a somnului. Este esențial să îți stabilești un program regulat de culcare și trezire, astfel încât să sincronizezi ciclul tău de somn cu ritmul natural al corpului. Înainte de a te așeza la volan, evită alimentele grele în orele dinaintea somnului și limitează consumul de cafeină și nicotină. Asigură-te că dormitorul tău este un mediu confortabil și relaxant, cu lumină redusă, liniște și o temperatură potrivită. Încearcă să eviți utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare și să adopți activități relaxante precum cititul sau ascultatul de muzică liniștitoare pentru a pregăti mintea și corpul pentru un somn odihnitor.

 

Dacă întâmpini dificultăți persistente cu somnul sau observi semne ale unor tulburări de somn, este recomandat să consulți un specialist pentru evaluare și tratament adecvat. Respectarea acestor practici de igienă a somnului nu numai că îți va îmbunătăți calitatea somnului, dar va contribui și la menținerea stării tale de alertă și vigilență atunci când ești la volan, având un impact direct asupra siguranței tale și a celor din jur în timpul călătoriilor.

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 29,300 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,500 € (TVA Deductibil)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 79,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 61,999 € (Toate taxele incluse)
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI + Mild Hybrid 4WD
Preț: 34,500 € (Toate taxele incluse)
Glisează spre stânga
Top