Recuperare permis suspendat – tot ce trebuie să știi
Cuprins
ToggleÎn România, dreptul de a conduce poate fi suspendat în anumite circumstanțe, dar există modalități prin care poți recupera mai rapid permisul suspendat. Legea Rutieră a suferit modificări de-a lungul timpului pentru a răspunde mai bine nevoilor și situațiilor șoferilor. În acest articol, vei afla despre cum îți poți recupera permisul de conducere suspendat și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.
Situații în care poate fi suspendat permisul de conducere
Conform Codului Rutier din România, permisul de conducere poate fi suspendat în diferite circumstanțe, în funcție de gravitatea abaterii comise. Suspendarea permisului poate varia de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de situație. Printre abaterile care pot duce la suspendarea permisului se numără:
- Depășirea limitei de viteză;
- Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor;
- Nerespectarea regulilor de circulație;
- Implicarea în accidente rutiere;
- Neacordarea priorității pietonilor sau vehiculelor care au acest drept.
Recuperarea anticipată a permisului
Noutatea adusă de modificările recente ale Codului Rutier se referă la posibilitatea recuperării anticipate a permisului de conducere. Această opțiune legală permite șoferilor să redobândească dreptul de a conduce înainte de expirarea perioadei inițiale de suspendare. Totuși, trebuie menționat că această facilitate nu este disponibilă pentru toți contravenienții, ci doar pentru anumite categorii de încălcări ale regulilor de circulație.
Cine poate beneficia de recuperarea anticipată a permisului?
Printre abaterile care permit recuperarea anticipată a permisului se numără nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale, depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, circulația pe sens opus cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire, conducerea sub influența băuturilor alcoolice în cazurile în care fapta nu este considerată infracțiune, și nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum.
De asemenea, a fost introdusă posibilitatea reducerii perioadei de suspendare pentru șoferii care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, cu condiția să îndeplinească două condiții specifice: viteza cu care au circulat să nu depășească 70 km/h și să nu fi fost sancționați în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.
Conform art. 221 Regulament de aplicare OUG 195/2002 alin.2, nu poți obține această reducere dacă:
- Ai avut deja majorată durata de suspendare, în conformitate cu legislația în vigoare;
- În următoarele 12 luni după ce s-a încheiat ultima suspendare, ai acumulat cel puțin 15 puncte de penalizare;
- Te-ai aflat la volan și ai fost implicat într-un accident care a produs doar daune materiale, dar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că ai condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;;
- Ți s-a suspendat dreptul de a conduce pentru că nu te-ai oprit la o trecere de nivel cu calea ferată atunci când semnalele erau active sau barierele erau în poziție de coborâre sau complet coborâte.
Procedura de recuperare anticipată a permisului
Procedura pentru recuperarea anticipată a permisului de conducere este reglementată de Art. 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. În cazul în care ți s-a retras permisul pentru 60 sau 90 de zile, poți să îl obții din nou mai devreme. Purtând examenul teoretic, poți scurta durata suspendării cu o treime. Anterior, reducerea era de 30 de zile, dar acest lucru a fost revizuit.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a beneficia de această opțiune sunt următorii:
- Promovarea examenului teoretic: pentru a beneficia de recuperarea anticipată a permisului, primul pas este să promovezi examenul teoretic de cunoaștere a regulilor de circulație.
- Îndeplinirea condițiilor: după promovarea examenului teoretic, trebuie să îndeplinești anumite condiții pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Aceste condiții includ:
- Să fii declarat admis la testul de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație.
- Să ai permisul de conducere de cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei pentru care a fost suspendat.
- Depunerea cererii: după ce îndeplinești aceste condiții, trebuie să depui o cerere tip pentru reducerea perioadei de suspendare. Cererea poate fi obținută, de obicei, de la sediul autorităților responsabile cu eliberarea permiselor de conducere.
- Documentele necesare: împreună cu cererea, va trebui să furnizezi și următoarele documente:
- Copie a dovezii de conducere față-verso (permisul de conducere suspendat).
- Copie a cărții de identitate.
- Copie a procesului-verbal al abaterii care a dus la suspendarea permisului.
- Copie a chitanței pentru plata amenzii, dacă este cazul.
- Aprobarea cererii: Autoritățile responsabile vor analiza cererea și documentele furnizate. Dacă îndeplinești toate condițiile, cererea ta va fi aprobată.
- Recuperarea permisului: După aprobarea cererii, vei putea să-ți ridici permisul de conducere suspendat. De obicei, vei avea nevoie doar de dovada de conducere și cartea de identitate pentru a-l recupera.
Cazurile în care ești obligat să dai examen pentru a-ți recupera permisul, în 2023
În cazul anumitor contravenții, va fi nevoie să susții din nou examenul pentru a-ți recâștiga permisul de conducere. După ce termenul de suspendare al permisului a expirat, va trebui să susții acest examen, fără a avea opțiunea de a-l da înainte de expirarea termenului.
Printre acestea se numără:
- Condusul cu un nivel de alcool sub 0,40 mg/l în aerul expirat, conform art. 106 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002;
- Implicarea în accidente datorate nerespectării priorităților de trecere, depășirilor neconforme sau trecerii pe roșu la semafor, specificat în art. 106 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002;
- Situațiile în care un act ilegal pe drumurile publice a fost tratat ca o infracțiune, dar a fost clasificat sau abandonat în ceea ce privește urmărirea penală, sau cazul în care pedeapsa a fost amânată sau neaplicată, așa cum se menționează în art. 106 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002;
- În cazul în care se cere scurtarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, conform art. 106 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 195/2002.