Impozit auto – top 5 lucruri pe care trebuie să le știi

impozit auto

Impozitul auto este o obligație financiară pe care trebuie să o suporte proprietarii de mașini înmatriculate în România. Este important să înțelegem modul în care se calculează, cine este scutit de la plata lui și cum se poate plăti. În acest articol vei regăsi mai importante aspecte legate de impozitul auto.

1. Calculul impozitului auto

În România, impozitul auto se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului mașinii tale, exprimată în centimetri cubi (cmc). Coeficientul de calcul este simplu, iar valoarea crește cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea motorului.

 • pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 1.000 și 1.600 cmc, impozitul anual începe de la 40 de lei și crește cu 8 lei pentru fiecare 200 cmc în plus.
 • mașinile cu o capacitate cilindrică între 2.001 și 2.600 cmc sunt impozitate mai consistent, cu un minim de 76 de lei și creștere de 38 lei pentru fiecare 200 cmc suplimentari.
 • pentru motoarele cu capacitatea cuprinsă între 2.601 și 3.000 cmc, impozitul este calculat la 153 lei pentru fiecare 200 cmc.

Este important de menționat că mașinile electrice sunt scutite de la plata impozitului auto, iar pentru cele hibride, valoarea impozitului variază, dar nu poate fi mai mică de 50% din impozitul unui vehicul cu motor termic echivalent.

Beneficii și finanțare Golden Auto

2. Scutiri și reduceri de la plata impozitului auto

Există mai multe categorii speciale de vehicule scutite de impozite, în funcție de proprietar sau de scopul de utilizare. Printre acestea se numără:

 • vehiculele istorice;
 • vehiculele folosite pentru transportul stupilor;
 • vehiculele sub comanda Ministerului Educației sau a Ministerului Tineretului și Sportului;
 • autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă;
 • autovehiculele deținute de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale;
 • autovehiculele fundațiilor cu caracter umanitar, social și cultural;
 • mijloacele de transport deținute de firme utilizate pentru transport public;
 • mijloacele de transport folosite pentru intervenții de urgență
 • autovehiculele luptătorilor pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și toate celelalte persoane care se încadrează în prevederile Legii nr. 341/2004, pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor;
 • autovehiculele persoanelor cu handicap grav sau accentuat și persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport aflat în proprietatea sau coproprietatea lor, la alegere.

În conformitate cu Codul fiscal, persoanele fizice care domiciliază în localitățile menționate în Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localități din Munții Apuseni (care include anumite localități din județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara) și în localitățile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri și acțiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a județului Tulcea și a Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (care include câteva comune din județul Tulcea) beneficiază de o reducere de 50% a impozitului auto. Acest lucru reprezintă o măsură de sprijinire a dezvoltării economice și sociale în aceste zone.

Cauti masina in rate? Vezi oferta Golden Auto 👉 de SUV

3. Când trebuie plătit impozitul auto

Impozitul auto se achită în două tranșe egale, anuale, până la data de 31 martie și respectiv 30 septembrie din anul în curs. Dacă achiți integral impozitul până la 31 martie, vei beneficia de o bonificație de 10% din partea statului. În cazul în care suma impozitului anual este mai mică de 50 de lei, trebuie să o achiti integral până la 31 martie.

4. Plata impozitului auto

Impozitul auto poate fi achitat la ghișeele Direcției Generale de Taxe și Impozite, la sucursalele CEC Bank, sau chiar online prin ordin bancar. De asemenea, în anumite județe și în capitală, poți achita impozitul auto la benzinării sau infochioșcuri.

Cauti masina second hand? Vezi oferta Golden Auto 👉 de Mercedes Clasa S

5. Idei pentru reducerea costurilor

Dacă vrei să-ți reduci costurile legate de impozitul auto, poți opta pentru mașini cu capacitate cilindrică mică, cum ar fi Ford EcoSport ST Line 1.0 Ecoboost, Dacia Sandero sau Mini One. Aceste mașini sunt nu doar eficiente din punct de vedere al impozitului, dar și în ceea ce privește consumul de carburant și întreținerea.

Impozitul auto este o parte esențială a costurilor deținerii unei mașini în România. Cunoașterea modului în care este calculat și a posibilităților de scutire și reducere poate să aducă economii semnificative pentru proprietarii de autovehicule. Este important să fii informat și să-ți plătești impozitul la timp pentru a evita penalitățile.

Volvo XC60 B4 AWD Mild-Hybrid
Preț: 29,000 € (Toate taxele incluse)
Volkswagen Phaeton Long Exclusive Edition
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW 840d Gran Coupe (G16) xDrive M-Pachet
Preț: 78,000 € (Toate taxele incluse)
Ford EDGE 2.0 TDCi 210 CP AWD ST Line
Preț: 19,500 € (TVA Deductibil)
Skoda Octavia VRS Facelift 4WD Race Blue
Preț: 21,000 € (Toate taxele incluse)
BMW X6 30d xDrive M Sport
Preț: 60,000 € (Toate taxele incluse)
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI + Mild Hybrid 4WD
Preț: 33,800 € (Toate taxele incluse)
Audi A6 2018 Quattro 252 CP S Line Plus
Preț: 24,000 € (TVA Deductibil)
Glisează spre stânga
Top